Søk på dette nettstedet:

17. feb

Gjør økonomien deg syk?

Har du reagert på at din kollega har endret seg? Den kollegaen som tidligere kom med et stort smil på morgningen og ga god energi i møtene virker plutselig litt ekstra trøtt og sliten for tiden. Kanskje kommer personen stadig for sent til morgenmøtet og virker litt mer ufokusert og umotivert i arbeidsoppgavene sine? Hva tenker du om denne medarbeideren? Tenker du at hen er umotivert og gjør en dårlig jobb? At hen er late og sover lenge om morgningen nå som det er mørkt og kaldt ute, og at hen kanskje rett og slett bare må ta seg sammen?

For en liten stund siden var jeg på hjemmebesøk hos en pasient, hun satt med boblejakken på og to par ullsokker i en iskald leilighet. Hun lå allerede bak på strømregningene og hadde ikke råd til å sette på varmen. Hun var konstant bekymret for den neste dagen. Senere på dagen møtte jeg en venninne over kaffe, uten noen vonde intensjoner uttrykket hun at noen folk var litt vel dramatiske for tiden. Hun hadde jo selv «en lønn under gjennomsnittet, og klarte seg fint». Men hva med dem som allerede hadde dårlig råd før inflasjonen? Eller alenepappaen med tre barn og en gammel enebolig, som har samme lønn som min venninne? En persons økonomiske situasjon er ofte avhengig av livssituasjon de befinner seg i, og ikke tallene på lønnsslippen. Forsørger de barn? Kanskje de har en gammel forbruksgjeld fra ungdomsårene som henger over dem, eller bistår de familiemedlemmer som ikke klarer seg på egen hånd?

Vi er nå i en tid hvor veldig mange kjenner på stress og bekymringer relatert til økonomi. Alle utgifter øker og mye kan oppleves som ekstra utfordrende.

Visste du at økonomiske bekymringer har en klar og direkte sammenheng med psykiske og fysiske lidelser? Det kommer neppe som en overraskelse at økonomisk bekymring kan føre til blant annet angst, dårlig søvn og lav mestringsfølelse - som vil ha en direkte konsekvens på blant annet arbeidssituasjon. Men visste du at langvarig og kronisk stress kan ha en direkte sammenheng med utvikling av depresjon, angstlidelser, hjerte-/og karsykdommer og nedsatt immunforsvar?

Kronisk stress øker risikoen for sykemeldinger betraktelig. Dette har ofte en negativ konsekvens for både personen selv og for arbeidsgiver. Så hva om vi alle tar litt ekstra godt vare på hverandre i tiden fremover. Huk tak i medarbeideren din og spør hvordan de faktisk har det, spør om de trenger noen å prate med eller vær en støtte. Ved å se og anerkjenne menneskene bak atferden vil det også være lettere for deg som leder å gi litt ekstra godvilje og emosjonell støtte i en tid som er vanskelig for mange.

Kilder: NHI.no

Charlén Tangen Psykolog og HR konsulent