Søk på dette nettstedet:

5. okt

Er det ok å spørre om en kollega trenger noen å snakke med eller støtte til psykolog?

Er det ok å spørre om en kollega trenger noen å snakke med eller støtte til psykolog?  

Dette er noe mange synes er vanskelig. Det er lettere når noen har vondt i beinet. Hvor enkelt er det vel da ikke å si: «Du burde gå til legen for å sjekke det» 

Jeg syntes også det var vanskelig tidlig i karrieren, men nå spør jeg rett som det er. Jeg har til gode å oppleve at noen blir fornærmet for spørsmålet. Oftere opplever jeg at sykmeldte sier at de syntes det er vanskelig at ingen bryr seg. Ingen ringer, eller sender melding når de er syke. Det oppleves som en ekstra belastning. Jeg tenker det er mye bedre med en telefon, eller en melding for mye enn en for lite.  

I andre kvartal i 2023 utgjør sykefravær på grunn av psykiske lidelser 25% av det totale legemeldte sykefraværet.  Dette betyr nesten 1,9 millioner tapte dagsverk i andre kvartal. Det har vært en jevn økning de siste årene, ca. 40 prosent siden 2019 ihht SSB. Det må vi som ledere ta på alvor. Det krever både innsikt og handling.  

10 oktober er verdensdagen for psykisk helse. Mange bedrifter markerer denne dagen og legger til rette for å snakke åpent om psykisk helse på arbeidsplassen.  

Årets kampanje av Verdensdagen for psykisk helse oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende. Det å gjøre noe meningsfullt sammen med andre er viktig for å motvirke ensomhet, utenforskap og psykiske belastninger. Det å kjenne tilhørighet er avgjørende som er et helt grunnleggende behov for oss mennesker. 

Det er ikke sjelden jeg snakker med både ledere og medarbeidere som ikke føler at de er ønsket del av et fellesskap på jobben. De føler at de ikke blir respektert, sett og forstått som den de er. Det ender ofte med en sykemelding.  

Det er et ekstra ansvar for leder å legge til rette for et godt psykososialt arbeidsmiljø. MEN, - jeg vil presisere, - en kollega kan være minst like viktig for den som føler seg utenfor. Det skal ofte lite til.  

Et lite eksempel som gjorde en stor forskjell for en annen lederkollega:  

To sidestilte ledere var i en åpen konflikt. De hadde forskjellige roller, syn på saken, men konflikten ble også personlig. Den ene lederen ble sykmeldt. Den andre lederen tok ansvar, inviterte sin lederkollega på en lang gåtur. Dette gjorde en stor forskjell. Etter noen dager kom den sykmeldte lederen tilbake på jobb og det har ført til at de har en veldig god relasjon i dag.  

Det er modig å ta den telefonen, men det kan være noe av det viktigste du gjør for et annet menneske. Du kan være den ene som gjør den store forskjellen, - som kan virke beskyttende mot både stress og angst. 

Kvadratisk nathan-dumlao-bZMAOvc5uCI-unsplash 466x466

Arbeidsplassen er en møtearena som betyr mye for vår psykiske helse. Tenk så mange timer vi bruker på jobb!  

Jeg har hatt kolleger som ikke har hatt en eneste venn utenom jobb. En kollega kan være den ene. På skolen snakker man om at man kan ha forskjellige venner til forskjellig bruk. Sånn er det for oss voksne også. Vi kan ha en lunsjvenn, en faglig venn, en pausevenn og kanskje en på vei til og fra jobben-venn.  

Når vi sliter, - for det gjør vi alle ila et arbeidsliv, - er min erfaring at de som klarer å fortelle hva de trenger, får ofte det de spør om. De fleste synes det er veldig hyggelig å hjelpe, men vet ikke hvordan og man er redd for å trå feil. Om du klarer det, - spør om hjelp: da er det mye enklere for leder og kolleger å være tilstede for deg slik du trenger det.  

Jeg opplever at de fleste arbeidsgivere har en godvilje til å hjelpe og å være rause når det er arbeidstakere som sliter. Det er ikke alltid det å være hjemme er det beste.  

De fleste av oss får hendelser i livet som går ut over arbeidsprestasjoner. Det er jo ikke sånn at vi leverer like godt hver eneste dag, uke eller måned. Det varierer, men på lang sikt både ønsker og evner de fleste å prestere godt.  

For mange siden år var jeg selv i dyp sorg. Kolleger støttet meg fra dag en. Etter en stund var det til god hjelp for min psykiske helse å være på jobben. Jeg bidro ikke stort, men arbeidsgiver ga meg frihet til å levere minimum i en periode til jeg kom meg opp igjen. Dette bidro til at jeg kom meg raskere opp av grøfta.  

I hvilken grad arbeidsgivere legger til rette for kolleger som har det vanskelig vil påvirke om de klarer å komme på jobben. Det kan også gjøre at de blir raskere friske. I samråd med legen kan man finne gode og fleksible løsninger.  

Mange NAV kontorer er også gode på å fasilitere gode møter, gi råd og fleksible løsninger. Noen ganger er det helt nødvendig å være helt borte fra jobben, men når tiden går kan det være enda vanskeligere å komme tilbake. Forskning viser også at lengden på sykemeldingen kan forverres ved angst og depresjoner. Derfor er det viktig at vi legger til rette for den gode møteplassen på jobben.  

Leder har et ekstra ansvar for å ta den vanskelige samtalen når det er trolig at en medarbeider har psykiske vansker. Dette er en samtale jeg opplever mange ledere trenger å diskutere med noen/ trene på, før de tar den. Å lede i slike situasjoner er komplekst, her finnes ingen fasit.

Mitt beste råd er å være medmenneske, å bry seg på ordentlig.  

"Jag önskar alla andra
det bästa som jag vet.
Jag kan ju inte be för dem
i all min gudlöshet.
Men skulle jag försöka,
då tror jag att det kom:
"Låt inte någon finnas till,
som ingen tycker om!"

Om människor är ringa
och fattiga - än sen,
om bara de blir älskade,
åtminstone av en.
För rikedom och ära,
det låter kanske bra.
Men kärlek är i alla fall
det enda vi vill ha"

- Anna Greta Wide


Referanse og inspirasjon: 

https://www.idebanken.org/innsikt/artikler/psykisk-helse

https://www.arbeidstilsynet.no/tema/arbeidsrelaterte-psykiske-plager/

https://cappelendamm.no/_hverdagspsyk-carina-carl-rebekka-egeland-9788202512590

https://kagge.no/produkt/sakprosa/helse-og-selvutvikling/tenk-mindre/

Yvonne Fosser CEO i Amesto People & Culture