Søk på dette nettstedet:

2. des

Skal du på julebord? Det som skjer på julebordet er ikke en privatsak!

Jeg har allerede vært på to julebord og kost meg med gode venner og kolleger. Men jeg fikk også på nært hold se julebordets baksider – nemlig uønsket oppførsel fra en på nabobordet. Situasjonen løste seg med tilsnakk – men det er ikke alltid lett å si i fra hverken på vegne av seg selv eller på vegne av kolleger. Og hendelsen skulle jo ikke ha oppstått i det hele tatt.
Dagen etter julebordet leser jeg at NHO Reiseliv informerer om at rekordmange skal på julebord arrangert av jobben i år. Faktisk 5 % flere enn i 2019. NHO Reiseliv kan også melde om at for få har fokus på seksuell trakassering før julebordet.

Dette fikk meg til å ta kontakt med Camilla Lynne Bakkeng, Fag-og kommunikasjonsleder hos AKAN kompetansesenter for å få noen gode råd til både arbeidsgivere og kolleger. Situasjonen jeg opplevde er slettes ikke unik, men skal ikke skje! Dette er noe som engasjerer Camilla og det var ikke vanskelig å få både fakta og konkrete tips fra henne.

Camilla kan fortelle at 340 000 arbeidstakere sier de har droppet jobbfester på grunn av kollegers alkoholbruk, og enda flere sier de har opplevd drikkepress. I tillegg svarer 37 prosent at det er problematisk at kolleger drikker seg fulle på jobbfester, og 7% sier de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, («Alkohol og arbeidsliv II» FHI, 2019).
Camilla poengterer det samme som NHO Reiseliv: I år skal rekordmange ha julebord etter at pandemien har hindret oss i å samles de siste årene. Mange er med andre ord ute av trening, og mange nyansatte skal feste med nye kolleger for første gang. Så hvordan kan man sørge for trygge rammer og legge til rette for at uønskede hendelser ikke oppstår? For det som skjer på julebordet er ikke en privatsak, og ledere må sette grenser for hva slags atferd som er grei og ikke grei. I tillegg er det viktig at de ansatte vet hvem de kan si fra til dersom det oppstår ubehagelige situasjoner. Dette snakkes det for lite om. Kanskje fordi vi er redde for å bli oppfattet som moralister eller festbremser.

 

Bilde CamillaCamilla Lynne Bakkeng.
Foto: Haakon Dueland.

 


Så hva kan vi gjøre for at Julebordet skal bli den positive og inkluderende opplevelsen den er ment å være som å skape samhold og styrke fellesskap?



Her er 5 enkle tips slik at årets julebord blir gøy og inkluderende for alle, uten å fjerne festgleden:


1) Snakk med kolleger og leder i forkant for å avklare forventninger om hvordan dere vil at julebordet skal være


2) Ha like fristende alkoholfrie alternativer som alkoholholdige. En lunken Pepsi Max er ikke like kult som en fresh moctail


3) Ikke spør eller kommenter hvorfor kollegaen din ikke drikker. Det er en privatsak.


4) Inkluder alle på andre måter med samlende aktiviteter


5) Håndter uønskede hendelser og lead by example

Nei, julebordet er helt klart ikke en privatsak og ALLE har en viktig rolle for å sikre en morsom og inkluderende fest!


Jeg ønsker dere en riktig god og festlig førjulstid 😊

Alt godt!

 
 

KARI HANNE HOLLAND-HVERVEN COO/HR Strategy & Leadership Consultant